Millaisia ruokia syödään Nepalissa? Kuinka ne poikkeavat suomalaisista mauista? Monikulttuurisissa perheissä kytee uudenalainen fuusiokokkailun muoto, joka odottaa vielä rantautumista ulos kodeista. Siellä kokeillaan miltä maistuu karjalanpiirakka chilikastikkeella ja sopiiko suomalainen nauris eksoottisempaan kastikkeeseen korvaamaan muuten puuttuvia raaka-aineita. Lopputuloksena voi olla mitä mielenkiintoisimpia ja herkullisia makuyhdistelmiä.
Monikulttuurinen ruokapöytä
Nepalilais-suomalaisessa perheessä yhdistellään kahden maan arkea ja juhlaa, ruokapöytään päätyvät molempien maiden parhaat sulassa sovussa. Millaiselta näyttää suomalainen keittiö nepalilaisesta näkökulmasta, entä päinvastoin?
Nepalilaisten lahja maailmalle
Nepalilainen ruoka ei ole enää tuntematonta muuallakaan maailmassa, sillä useissa kaupungeissa on nepalilainen ravintola. Suomessakin tämän pienen ja kaukaisen maan ruokakulttuuri on löytänyt sijansa paikallisten sydämistä. Nepalilaiseen ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet lähimaat ja vaikutteita löytyy erityisesti Tiibetistä ja Intiasta, myös thaimaalainen ja kiinalainen keittiö näyttelee osaansa maan ruokakulttuurissa. Eri etnisistä ryhmistä koostuvan kansan sisällä ruokatottumukset vaihtelevat ja tuovat oman pikantin lisänsä monipuolisiin resepteihin.
Ulkomaille avatuissa etnisissä ravintoloissa tarjoillaan usein maan arkiruuasta poikkeavia ruokia, ja niin on oikeastaan kaikkien etnisten ruokaravintoloiden kohdalla. Nepalilaisessa ravintolassa Helsingissä nautitaan usein lammasta tai kanaa mutta nepalilaisessa ruokapöydässä syödään useammin linssejä ja kasviksia. Nepal kuuluu maailman köyhimpien maiden joukkoon ja sen vuoksi lihaa syödään tavallisissa perheissä usein vain juhla-aterioilla.
Nepalilainen ruoka tarjoillaan usein monista eri kipoista, joista ateria koostuu. Riisi on tärkeä osa ruokakulttuuria ja sitä nautitaan lähes kaikkien aterioiden yhteydessä. Usein aterialla tarjotaan keitto, joista tyypillisin on proteiinipitoinen linssikeitto. Sen jälkeen syödään höyrytettyä riisiä, kasviksia ja mahdollisesti lihaa. Jälkiruokana voidaan tarjoilla hedelmiä tai hedelmäinen jogurttijuoma.
Mausteiden käyttö on varovaisempaa kuin esimerkiksi Intiassa mutta nepalilaisessakin keittiössä suositaan curryja ja lämmittäviä mausteita kuten inkivääriä, jeeraa, kurkumaa, muskottipähkinää, tuoretta korianteria ja seesaminsiemeniä. Pöydässä on lähes aina kohotettua naan-leipää. Juhlaruuat ovat nepalilaisille tärkeitä ja silloin grillataan usein karitsaa tai muuta lihaa. Juhliin sisältyy monesti uskonnollinen lataus ja ruoka onkin osittain uhraus jumalille.
Suomalaiset juhlaruuat
Suomalainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita lännestä ja idästä. Suomessa on keskitytty energiapitoisen ruuan valmistamiseen, sillä maatalouspohjaisessa yhteiskunnassa tarvittiin ruista ranteeseen. Juhlista juhlavin on ollut aina joulu mutta siihen on ollut mahdollisuus panostaa aivan uudella tavalla vasta sotien jälkeen kun yhteiskunta on vaurastunut.
Nykyisin suomalaiset juhlaruuat ovat perinneruokia kuten joulupöytään kannettava kinkku, lipeäkala, itse tehty sinappi ja lasimestarin silli, rosolli ja karjalanpaisti. Suomalaisille itse tehdyt leivottavat näyttelevät tärkeää osaa kaikissa juhlissa, monenlaiset piirakat, pasteijat ja kakut tehdään monesti alusta asti itse kun taas useissa maissa ne haetaan leipomoista. Idässä on syöty aina enemmin kaalia ja lihaa kun taas länsirannikolla on nautittu enemmin merenantimista. Tuhannet järvet ovat kuitenkin mahdollistaneet kalasaaliit koko maassa, joten juhla-aterioilla on saatettu tarjota myös tuoretta kalaa. Monelle suomalaiselle juhlavaa ovat kesän ensimmäiset uudet perunat sillin kanssa.
Suomessa vieraita on perinteisesti kestitty kunnon arkiruualla mutta viime vuosikymmeninä on siirretty enemmin kahvipöytä tarjoiluun. Innostus kokata itse tuoreista raaka-aineista on saanut monen kotikokin kokeilemaan rohkeasti myös etnisiä reseptejä joten juhla-ateriana saatetaan tarjota muutakin kuin suomalaista perinneruokaa.
Suomalaiset ovat nykyisin avoimia uusille mauille ja innostuvat herkästi uusista asioista myös kokkauksessa. Suomalainen ja nepalilainen ruokakulttuuri voivat kohdata siis melko luontevasti Suomessa, jossa etnisten ruoka-aineiden valikoima on laaja ja ennakkoluulot uusia ruokia kohtaan erityisesti nuoremman sukupolven riveissä matalat. Juhlaruuaksi voidaan siis laittaa vaikkapa suomalaista lohikeittoa, pääruuaksi nepalilaista karitsaa masalakastikkeessa ja jogurttikastiketta, nepalilaisittain valmistettua mausteista riisiä ja jälkiruuaksi suomalainen mustikkapiirakka. Valittavaksi jää